Stress och prestation

Det är i och för sig så att jag har problem med min övervikt, att jag har mycket spänningshuvudvärk, dålig hållning, är otränad, att pengar rinner genom våra fingrar utan att vi egentligen har riktig koll, att jag tar bilen för ofta etc. men GRUNDEN till alla mina problem ligger i de krav på prestation jag har på mig själv och den stress detta medför. Jag har länge varit medveten om mitt problem med krav och press men det är väldigt svårt att lära om. Nu har jag i höst fått möjlighet att gå en stresshanteringskurs i företagshälsovårdens regi vilket jag är oerhört tacksam över. Det är aldrig för sent att lära om!  


Stavarna invigda!

Morgonens promenad ägde rum med de nyinköpta stavarna. Kändes kanon för hållningen och så var det jobbigare för armarna. Detta ska nog bli bra. Jag avvaktar med att använda jackan och byxorna tills jag har bestämt mig för vilka byxor jag vill ha.

Vikt och mått 30/8

Blä, blä, blä, ingen rolig mätdag igår. Vikten landade på inte mindre än 81.8 kg och midjemåttet var c:a 101 cm. Jag vet att förra veckan innehöll flera "avvikelser" och jag kanske inte ska vara så missnöjd men det känns inget vidare. Enligt prognosen har jag gått ner till 65 kg 5/8 år 2011! Känns ju lite väl avlägset :-)

Redo för motion!

Fredagens shopping på Stadium medförde inköp av följande:

Jag grunnar lite på om jag borde köpt byxorna i en "överdragsmodell" som också fanns... Hmm, får försöka bestämma mig. Men jag börjar känna mig redo för mer aktiva promenader!

När de olika målen pekar åt olika håll.

Här beskrev jag hur de mål jag har satt upp alla drar åt samma håll, dvs om jag försöker uppnå ett mål stöder det samtidigt ett annat mål. Det stämmer ju inte alltid, ett enkelt exempel är att miljövänlig/ekologisk konsumtion som ju i regel är dyrare än om man köper traditionellt odlat/uppfött. Här försöker jag att gå lite på känsla, om det är en rimlig prisskillnad köper jag det ekologiska alternativet men om det skiljer väldigt mycket åt i pris väljer jag oftast det "traditionella". Givetvis blir det här en godtycklig definition men man måste ju göra sina egna val.

Motionera - viktigt för hälsan!

Som jag tidigare har beskrivit har ashtanga yogan fullkomligt fångat mig och jag njuter verkligen av att gå på mina pass. Eftersom vi har hund har jag dock tänkt "utnyttja" detta till att få igång mig för mer konditionsträning också. Givetvis hoppas jag ju också på så sätt bränna bort lite onödiga kilon. Inledningsvis har jag tänkt promenera men när jag kommer ner till 75 kg och jag per definition inte är överviktigt (BMI < 25) har jag tänkt komma igång med joggning. Innan dess tror jag det är onödigt med tanke på belastning av knän etc.

För att få en bättre hållning under mina promenader har jag tänkt köpa gåstavar, med lite tur kanske jag lyckas köpa några idag!

Vikt och mått 23/8-09

Yes! Vikt uppmätt till 80,9 kg och nytt uppskattat måldatum är 11/6 2010. Midjemåttet var c:a 1m, nu vill jag komma under metern...

På jobbet och hälsar på

För att komma framåt i min väg mot att kunna jobba igen är jag nu på jobbet för att hälsa på under fikat. Känns lite läskigt och ärligt talat känns det hur något "drar igång" igen. Det krävs att jag aktivt anstränger mig för att inte gå igång i invanda hjulspår. Det är också sorgligt att se hur mycket papper jag har sparat "ifall någon ska bli arg ska jag ha koll". Nu åkte de ner i pappersinsamlingen...

Activia

Det är ju lite pinsamt att erkänna att man påverkas av reklam men jag har faktiskt köpt hem två stycken Activia, youghurt med probiotiska egenskaper. När man som jag tänker göra en tarmrensning är det bra att fylla på med nyttiga bakterier. Att Activia dessutom innehåller Acti regularis som sägs gynna en bra matsmältning gör ju inte saken sämre. Jag återkommer med rapport om hur jag tycker det fungerar!
Yin yoga

Jag har de senaste dagarna gått en intensivkurs i yin yoga. Ashtanga yoga som är den form av yoga jag vanligen utövar kan beskrivas som en yang-form av yoga, den är dynamisk och intensiv. Yin yoga är dess "motsats", långsam och lugn. Alla positioner hålls länge vilket gör att djupt liggande bindväv bearbetas. Jag tycker att yin yogan var ett fantastiskt komplement till ashtanga yogan och jag tänker definitivt fortsätta hemmavid. För att ha lite referensmaterial har jag tänkt beställa hem denna bok

Yin yoga, Outline of a quiet practice.


Du kan läsa mer om yin yoga här.

Dags för tarmrening!

Jag har länge haft problem med trög mage. Eftersom jag också i omgångar haft problem med svampinfektioner (candida) har jag sökt mycket kring vad detta beror på och hur man kan åtgärda det. Jag träffade dessutom en kostrådgivare när jag var på Masesgården för 1,5 år sen. Hur som helst bottnar mycket i min problematik kring ett överintag av kolhydrater. Candidan älskar socker vilket ju är vad kolhydraterna omvandlas till i kroppen. Jag ska därför hålla igen på alla former av pasta, ris, potatis, bröd mm, välja så fiberrika produkter som möjligt (fullkornspasta, fullkornsbröd etc.) för att så att säga svälta ut candidan.

Efter lite surfning har jag hittat tips både på Vanessas blogg och Rubens hälsa. Jag tänker därför starta en tarmrening för att rensa ut skit (bokstavligt talat :-)). Enligt de tips jag hittar både hos Vanessa och Ruben bör man börja med en Living Cleanse tarmrening innan man vågar sig på dr Gray om man har problem med trög mage. Jag slår därför till och köper denna! Wish me luck!
Tarmrening

Allting hänger ihop!

Jag nämnde tidigare i mitt inlägg här att de olika aspekterna på min livsstilsförändring hänger ihop. Jag tänkte här utveckla det lite mer kring på vilket sätt de hänger ihop genom att ge några olika exempel.

  • Ett enkelt sätt för mig att dra ner på mina utgifter är att inte ta bilen ner på stan utan cykla istället. På så sätt slipper jag både utgifter för bensin och parkering. På samma gång får jag motion vilket i sin tur på sikt kan leda till viktminskning. Dessutom minskar utsläppen av avgaser, dvs jag gör något bra för miljön. Det som syftade till att ge mig mer pengar i plånboken var alltså också bra både för min hälsa och miljön.
  • Om jag är utsövd har jag märkt att jag äter mindre. Mycket av mitt småätande beror främst på trötthet, genom att stoppa något i munnen blir jag kortsiktigt piggare och det känns som om jag orkar mer. Genom att se till att få tillräckligt mycket god sömn förbättras alltså min kosthållning. Dessutom har jag en klart minskad tendens att känna mig stressad om jag är utsövd. Således leder en förbättrad sömn både till bättre kosthållning och minskad känsla av stress.
  • För att skapa ordning hemma behöver vi RENSA. Skåp, lådor och vind ska gås igenom, sorteras upp, saker ska kastas, ges bort och säljas. Motivationen att skaffa nytt när en sådan rensning pågår är minimal och ekonomin förbättras automatiskt. Återigen, syftet var att skapa ordning men gav samtidigt en positiv effekt inom ett annat av mina områden, nämligen ekonomin.
  • Genom att motionera får jag inte bara bättre kondition och bättre hälsa, jag blir naturligt trött och sover en kvalitativt bättre sömn.
Listan kan göras längre men jag nöjer mig för stunden så här. Det känns positivt att de förändringar jag gör "drar åt samma håll".

Vikt och mått 16/8-09

Återigen dags för vägning igår söndag. Nu stannade vågen på 81,4 och prognosen för uppnått mål 10/7-10. Midjemåttet var fortsatt 101 cm och jag ser fram emot att det ska krypa under den magiska metersgränsen.

Shaktimatta

På mors dag fick jag en lapp (vi är fenomenala på att ge lappar i present i vår familj, de fungerar som presentkort och kan växlas in till det presentkortet gäller för, ibland tar det ohyggligt lång tid...) att jag skulle få en modern "spikmatta". Eftersom jag ofta har spänningshuvudvärk tänkte jag att det skulle kunna vara ett bra sätt att slappna av djupare. Hur som helst realiserades lappen i början av augusti och jag fick min efterlängtade matta. Första gångerna jag prövade trodde jag att ryggen skulle gå sönder, det stack något ohyggligt! Sen lyckades ett av mina barn ligga i 2 minuter och han sa att då började smärtan gå över. Då vågade också jag prova så "länge" och mycket riktigt gick smärtan över och ersattes av en värme i ryggen.

Idag har jag legat en hel kvart (!) och det var faktiskt jätteskönt! Jag tror att det kommer bli kalas med min shaktimatta.

Min nya shaktimatta

Nya rutiner

För att få vardagen att fungera på ett sätt som känns bra är det viktigt att komma in i nya rutiner. För att verkligen hitta sådana rutiner som fungerar och som genomförs inte bara en gång känns det viktigt att skriva ner "scheman" med tider för hur morgnarna, kvällarna, helgerna etc. ska fungera. Jag vet av erfarenhet att den bästa viljan i världen att förändra tillvaron inte räcker när vardagen vältrar över en och hjulen börjar snurra fort igen, då är det enklare att göra "som man brukar". Därför har jag för avsikt att verkligen skriva ner punkt för punkt hur jag vill att det ska se ut med tillräckligt mycket tid tilltaget för att inte känna mig stressad.

Mina morgnar kommer att se lite olika ut, främst beroende på huruvida jag lämnar de minsta barnen eller inte. De dagar då jag inte lämnar ansvarar jag för att ta vår hund på en morgonpromenad. För att utnyttja detta tillfälle till vardagsmotion (och därmed raska på min viktnedgång) har jag bestämt att morgonpromenaderna ska företas i ett näraliggande elljusspår. För att uppskatta hur lång tid cyklingen till elljusspåret samt promenaden runt ena slingan (om jag förstod rätt var den c:a 1600m, lagom så här i början) så tog jag helt enkelt tid idag. Knappt 40 minuter kom jag fram till och kommer därför att "budgetera" 45 minuter för morgonpromenad med hunden. Känns bra! Jag återkommer med mer utförligare "tidtabeller" över hur morgnar mm. ska se ut.

Nässköljning - fantastisk verkan!

Jag har så länge jag kan minnas varit extremt täppt i näsan, använt näsdroppar otroligt mycket, framför allt nattetid. Där jag yogar finns det allehanda relaterade prylar till försäljning, däribland en nässköljningskanna - eller neti pot - som jag bestämde mig att slå till på. Man häller vatten i kannan och blandar vattnet med en liten mängd salt (för att efterlikna kroppens egen salthalt) och häller sedan vattnet in i den ena näsborren och ut i den andra. Det låter ohyggligt äckligt och det kändes verkligen inte behagligt. Slem och blod blandades med vattnet som kom ut.... Jag upprepade behandlingen en eller två gånger till fast besluten att genomföra sköljningen regelbundet. Jag har inte lyckats genomföra detta men jag är ändock helt befriad från nästäppa - är det inte fantastiskt! Alla ni som har problem med bihålleinflammationer, nästäppa etc., testa nässköljning, jag kan varmt rekommendera det!

Vikt och mått 9/8-09

Den här gången gick det bättre, 81.9 kg stannade vågen på och midjemåttet landade på 101 cm. Efter att jag lagt in min vikt i Excel-dokumentet kan jag läsa att jag kommer nå min målvikt 10 sept. 2010. Känns kanske lite långt fram men nu när jag har kommit hem från semestern är det dags att ta nya tag, återkommer till detta inom kort. Tyvärr lyckades jag glömma vågen på landet vilket gör att jag kommer väga mig på vår andra våg under en tid, tänk om den visar annorlunda...

Vikt och mått 2/8-09

Jaha, den här gången stannade vågen på 82,8 kg och jag hamnade alltså tillbaka på ruta 1.... Känns ju inte så jättekul men det är ingen idé att misströsta utan det är bara att fortsätta på samma sätt. När semestern är slut (nästa vecka) är det dags att lägga till ytterligare "restriktioner" och träning för att nå mitt mål.


RSS 2.0